Tuesday, January 8, 2019

TRAVEL : BACKPACK KE SIEM REAP, CAMBODIA

Hujung tahun lepas aku dengan dua orang kawan aku sempat jengah bumi Siem Reap, Cambodia. Plan asal kami nak ke Seoul, Korea memandangkan tiket pergi dah beli tapi apakan daya tiket balik belum beli dan setiap kali nak beli mesti mahal. So kami decide cancel saja trip Korea dan beli tiket baru dengan memilih another destination. SIEM REAP, CAMBODIA. Harga tiket dan itinerary nanti aku share dekat bawah.

Kami pilih untuk backpack je sebab senang dan kami tiga orang lelaki. Jadi takde lah susah sangat. Lagipun aku jenis lebih suka backpack daripada pergi travel ala diva.

Ticket flight return (AirAsia) - RM293/pax
Hotel Travellerhome Angkor - RM70/pax for 2 night
Transport (Tuktuk) - USD40/tuktuk (book via fb Haty Ly whatsapp +855 98 801 787)

DAY 1
Kami depart dari KLIA2 around 6.45 pagi dan sampai Siem Reap International Airport around 7.50 pagi waktu Cambodia. Sengaja pilih flight awal sebab nak jimat masa waktu travel. Sampai ja dekat airport Siem Reap kami dijemput oleh brader tuktuk sebab hotel kami tempah tu memang ada airport transfer. Murah dan memang untung.



Masa check in siap dapat welcome drink walaupun hotel cikai je. Ada juice, kacang pedas dan buah. Kalau nak Angkor Beer pun boleh. Lepas check in rehat kejap lepas tu terus keluar cari lunch dekat Siem Reap Backpack Halal Restaurant sebab masing-masing dah lapar menggila. Aku order Nasi Thai and free air sirap. Lepas lunch kitaorang terus pergi ke War Museum.








Habis melawat War Museum yang super bosan (bagi aku) kami pergi ke Killing Field. Masuk FREE je okey kat sini. Boleh selfie dengan tengkorak. Habis tu kami balik hotel rest dan mandi pool sampai kecut.




Lepas dah selesai mandi, solat semua kami pergi usha Night Market dan Old Market. Tempat ni berdepan ke sebenarnya tapi terpisah dengan sungai but no worries ada titi untuk kita ke seberang. Aku tak usha saja sebab TERbeli table runner.







Malam tu kitaorang dinner dekat Wau Restaurant. Aku makan nasi goreng lock lack dan sirap bandung. Lepas habis dinner kami enjoy circus show pulak. Ini memang tempat wajib pergi kalau ke Siem Reap. Tiket boleh book online tapi aku member yang tolong book.








Lunch (Siem Reap Backpack Halal Restaurant) - USD2 
War Museum - USD5
Killing Field - Free Entrance
Table Runner - USD5
Dinner (Wau Restaurant) - USD4
The Cambodian Circus - USD15 (online)

DAY 2
Untuk hari kedua kami breakfast dekat hotel je sebab free. Untung duduk hotel ni kan? Aku pekena french toast. Siap sarapan kawan aku nak tapaw siap-siap lunch memandangkan kitaorang nak ke Tonle Sap yang perjalanan agak jauh. Aku lupa nama kedai tapi aku still ingat password wifi kedai tu 123jumpalagi dan siap ada bendera JJCM kat kedai tu.





Kebetulan kedai tu dekat dengan Muslim Village jadi kami jalan sikit tengok masjid kat situ. Sempat juga melawat madrasah kat situ. Oh by the way one of my travel partner is actually an ustaz.

Lepas dah bergambar settle bungkus nasi kami pun memulakan perjalanan ke Tonle Sap. Jalan dia memang berhabuk dan ada yang tak berturap. Brader driver tu bagi 'face mask' kat kami. Sampai kat situ kami terus naik cruise boat yang brader driver tu tolong book.

Tapi aku mendapat tragedi kat situ. Masa boat kami menyusuri perkampungan air kat situ tiba-tiba ada satu boat minah rempit lalu tepi bot kami air tu  habis terpercik kat aku. Basah. Hilang mood aku.






Habis pusing-pusing Tonle Sap dan Kampung Air kami decide nak pergi Lotus Farm. Kat sini kami macam rugi sikit sebab lotus baru lepas kena tuai. Dongga ja kejadiannya.





Lepas tu kami terus balik bilik sebab nak lunch merangkap dinner dan untuk rehat lepas berjemur tengah panas dan hadap habuk yang melampau.

Malam tu kami keluar ke Night Market untuk beli souvenir. Memang murah weh kat night market ni untuk beli barang. Fridge Magnet boleh dapat 5pcs for USD1. Kalau pandai bodek boleh dapat 6 pcs. Aku rembat la jugak sikit souvenir nak bawak balik. Kat situ jugak ada Coffee Shop sempat jugak la rembat Frappe Hazelnut.



Siap beli barang kami decide nak dinner kat Siem Reap Backpack Halal Restaurant dan jalan-jalan cari massage kat Pub Street tapi kami tak massage pun walaupun murah sebab kami demand.

Lunch - USD2
Tonle Sap Cruise - USD15
Lotus Farm - USD1/2pax
Souvenir - USD12
*fridge magnet USD1/5pcs
*silk scarf - USD4 
*shirt - USD4
*key chain - USD3/10pcs
*coffee - USD3.50
Dinner (Siem Reap Halal Backpack Restaurant) - USD5 free air
Massage - USD1 (tak buat pun)
Siem Reap Market (beli air and wafer) - 95cent

DAY 3
Hari terakhir kami sarapan kat hotel macam biasa lepastu terus melawat Angkor Silk Farm. Kat situ dapat la tengok orang process silk. Rumit jugak dan aku dapat cuba gulung benang. Best.








Heading to airport and till next time SIEM REAP!

Saturday, July 14, 2018

TRAVEL : Grouptrip Luang Prabang, Laos

Tudiaa berkurun dah pi baru nak update masuk blog tapi aku takleh nak cerita details la sangat sebab details dia yang aku tulis dalam phone hilang sebab aku format phone. So cerita dia aku tempek gambaq ja la kat sini. 

What can I say about Luang Prabang? It's amazing to whom love the nature. Kawasan yang kurang membangun dan penuh dengan nature. Nak relax minda sesuai sangat. This time around aku pi travel with my group so kami ber-6 semuanya. 

Tempat yang kami discover Kuang Si Waterfall, Nam Dong Park and another few places. Entry kali ni sangat tak membantu awak semua ye. Sekadar nak share gambar and save for my anak cucu cicitssss. 

Read caption!

Ni sesampai saja tukar duit kat airport. Nak tukar tu make sure in USD dapat banyak sikit.

With abg lanz yang baru kenal on this trip. Sebelum ni depa dah pi Beijing sekali.

My groupmate. Faiz with his wife and all of us. 

Jalan from Restoran Kelantan to night bazaar jumpa ATM yang cute. Btw orang sana memang tak reti berniaga. Senyap ja. 

Non muslim can try this. Famous in Laos.

Morning view. Tak ingat nama bukit tu.

With makcikpenyapu along the way cari sarapan.


Compulsory spot to visit.

Kuang Si Waterfall. Weols tak mandi sebab air yang dalam nak mampos.

Bamboo Bridge walking distance from hotel.



Zipline membunuh yang wajib try. memang best dan gayatttttttttttttttttttttttttttttt



Boating along Sungai Mekong for sunset.


Our halal food from India Muslim Restaurant



Barang di Night Bazaar

Our hotel yang super selesa with ramah brader front desk and walking distance to restoran and few places.

school there 

My wallet !!!

*YAWNINGGGGG*

BYE!