Thursday, August 25, 2011

DAY 25: RAMADHAN STORY (last day entry for this)


assalamualaikum..

sedih plak bila tengok tajuk tu sebab this was my last entry for my "ramadhan story" for this year. its so sad to leave my diary-like story. i cant continue update for this because i have no wifi at home. thats why this was my last entry for this. lagipun ni merupakan malam terakhir aku kat kampus sebelum aku pulang utk berhari raya kat kampung. kat rumah pun bleh update tapi kena keluar cari KFC la. bertuah la nak keluar siang2 lepak kat kfc or kedai mamak. nak cari mampos kang x pasal2 kena masok lokap aku. haha. based on the day hari ni dah dua puluh lima hari kita puasa kan. tinggal lagi empat hari +- nak sambut raya. can't wait to go back home. actually malam ni pun dah ada kawan2 aku yang balik. kereta kat parking lot pon dah kering. haha. so malam ni malas la nak cerita pasal sahur or berbuka. malam ni nak cerita pasal hari raya. best kan kalau dapat sambut raya dengan family. syok sangat. masa kecik2 dulu lagi best sebab bleh kutip duit raya banyak2. kadang2 sampai RM200++ wah kira gila banyak dah la masa tu siap boleh simpan bank lagi you. kau mampu??? tapi sekarang kalau raya nak ambik duit raya orang bagi pun rasa segan malu2 singa gitu. biasa la dah besar. heehee. padahal bedal semacam ja. tapi sekarang kalau raya dah x nak pikir pasal duit raya lagi cuma nak fikir time raya la nak gather family dan kawan2 lama. best kan. so untuk entry seterusnya tunggu la sampai lepas raya baru akan terupdate aku punya blog ni. di kesempatan ni aku nak susun jari jemari aku nak mintak ampun dan maaf andai entry2 atau perlakuan aku telah mengguris hati semua orang yang kunjung blog aku. dan nak ucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI raya puas2 okey. lepas raya kita pulun study untuk final foundation plak. hehe. bye.

kalau orang lain mampu buat video aku buat benda lah ni ja. hehe :"P

Wednesday, August 24, 2011

DAY 24: RAMADHAN STORY


assalamualikum..

Alhamdulillah.. hari ni aku terima dua good news dalam masa sehari. dah lama aku nantikan kedua2 berita ini. tapi apa beritanya aku belum bersedia nak share lagi. itulah yg dikatakan rezeki bulan ramadhan. hampir menitis air mata apabila kedua2 berita ini aku terima. mana taknya dah lama nantikan so hari ni Allah telah makbulkan doa aku. berkat doa dan sabar akhirnya aku terima juga. Allah perkenankan doa aku. terharu dan hampir 'meroyan' aku di buatnya. hehe. apa2 pun syukur tidak terhingga aku panjatkan buat Ilahi. ingat apa2 jua yang kita nak jangan putus dan malu utk meminta pada yang Esa. selitkan kesabaran bersama insyaAllah doa kita akan diperkenankan olehNya. siapa tahu doa yang selama ini kita minta akan menjadi kenyataan. tambah2 lagi di bulan mulia ni. cepat la rebut peluang itu utk kita meminta padaNya. hanya tinggal beberapa hari saja lagi ramadhan akan tinggalkan kita. sedih pilu pasti terasa tatkala ramadhan ingin melabuhkan tirai. memang ramadhan kali ni banyak mengajar aku erti kehidupan yang sebenar. syukur aku terpilih dalam golongan yang dapat merasa nikmat ramadhan. tak sia2 usaha selama ini yang aku lakukan. syukur Alhamdulillah.

baiklah utk sahur hari ni aku terlewat bangun sikit so nasib baik sempat minum air. dalam sepuluh minit lagi nak azan baru aku terjaga dari tidur. mungkin sebab terlalu letih kelmarin 'berfoya2' sangat. haha. dan nasib baik juga hari ni kelas x banyak tapi agak letih juga sebab got perhimpunan hari ni utk majlis persaraan one of my lecturer. punya la panjang ucapan dia. haha. apa2 pun kita kena ingat suatu masa nanti kita juga akan jadi macam tu. hehe.

utk berbuka hari aku just makan nasi kat bilik ja. berbuka dengan kawan aku. no more buka kat luar. nak cari bankrup berbuka kat luar hari2. haha. so i had nasik putih, telur dadar, ayam. tu ja dengan teh ais sebungkus. ala2 orang bujang ja la. memang bujang pun bila masa plak aku ni kahwin. haha. hah dan satu lagi berita gembira nuffnag aku dah naik dah sikit. hehe. syukur. rezeki la tu kan. tapi tak nak la bagitau berapa. x la sampai 1000k. hehe. okey tu ja la nak kongsi dengan korang. bye.

"sesungguhnya rezeki itu datang tanpa diduga bersabar dan teruskanlah berdoa kepadaNya"

Tuesday, August 23, 2011

DAY 23: RAMADHAN STORY

assalamualaikum..

wehh.. dah duaploh tiga hari dah weh puasa. cepat gila!!! tinggal lebih kurang seminggu ja lagi dah nak raya. syok x tau nak habaq dah ni. nak balik rumah. tgk mak buat kuih raya. pasang pelita raya. pasang langsir baru. best tu rumah baru gitu. hehe. nasib baik x da awex baru. haha. peewwwittt aku x menjadi tu yang x dapat awex lagi tu sampai la ni. kua3. so hari best la weh. macam2 aku buat  benda yang x menentu. haha. tapi x best sebab today was the last day kami dok dengan mentor kami Madam Krismarina sebab dia nak sambung belajar. good luck madam we will always miss you. ada la sikit touching moment dalam kelas tadi dok mintak maaf. aku bukan boleh tgk orang dok ghiauw ni satgi mula la. tapi macho harus la di control even my pewwwiiittt x menjadi. hehe. dalam tgh2 depa dok touching tu perut aku ni mula lapaq sebab x sahur pagi tadi just minum air ja. mau x touching perut aku. haha.

moment touching
mcm nak mintak duit raya aku tgk
lepas tu kan malam tadi aku keluar iftar dengan kawan2 aku kak atin, kay ngn cila. kami kalau bab makan nombor satu la. x payah kata pa la so kami makan kat D'Dapur Ibuku, Taman Cahaya. siap reserve gi tempat awai2 takot penuh. mau curlass la kan. macam2 gak la kami makan tapi x la sebanyak semalam sebab x dak org nak belanja. hehe. len la kalau aku ni dpt nuffnag RM5k kan. haha. hah tengah hari tu aku jadi MPK tolong tutup tong sampah. dengan pkai tie kemeja semua dok kat tong sampah. gila x keja aku. haha.

rupa luar restoran tu.
awat tangan aku parkinson tgk restoran ni??

dia ni sakit mulut sebab banyak gosip kan so makan sup ja la. haha.

yang tu tomyam aku dengan sotong goreng tepung. lazaatt.

tomyam jarak dekat

sotong jarak dekat

tooodiaa igt depa ja bleh reserve aku pun bleh aih.
tunggu punya tunggu akhirnya dapat gak makan lepas azan tadi. tapi malangnya ayaq x sampai plak. lambat order takut ais cair tu yg malas nak order awai2. apa lagi makan dulu la nasib baik pihak depa sediakan kurma. gigit kurma dulu la nampaknya. lepas tu kan aku punya kawan sorang ni dia order benda pelik sikit. tomyam x dak sayoq. lagu mana plak. pening depa tu. hua3. lepas tu punya lama tunggu mai la depa hantaq tiba2 SAYOQ becambah mcm cendawan tumbuh lepas hujan lebat melanda. haha. hapa lagi ghiaww la budak tu. nasib baik ada kakak kalau x mampoih dok ghiaww tang tu. haha. dia kata kalau makan sayoq boleh mati. mungkin la kan. tapi x pernah lagi la orang makan sayoq mati lain la ada racun. hua3. lepas habis makan rajin plak depa ni dok berkemas kan. mau hantaq pu keja situ ja.

lebihan pinggan cila.

yang tudung kuning tu la x makan sayoq
suka aku sakat dia tadi. haha
tgk tu rajin bebeno
sapa nak buat calon isteri keempat contact saya haha

nak order bleh call abang haikal ni hah
ayat sikit sure dapat diskaun
kalau lelaki jgn dok cuba naya jaa dapat penyepak
then pi la bayar. x kan la lepas makan x nak bayar choww terus kot. dia punggal kepala ngn lesung batu mau x naya x bleh raya. mak aiii aku punya punya la mahai makan sikit jaa pun. x pa sabaq lagi la kan =.= then dah naik keta sembang pasai harga aku la kena paling mahai. naya.. kena tipu kak tu kira silap. x dak duit nak  beli baju raya kot. nasib baik pi dengan GENG PARANG hapa lagi serang la guna penyapu lidi. haha. dapat la balik duit aku rupanya kak tu silap kira. mampoih pi. lepas dok sembahyang kat stesen petronas kami terus pi The Store plak nak tgk sale pa malam2 ni. kat situ ada juai DSLR plak dah mau x jadi meroyan aku kat situ. tiba2 jadi sawan menyerang. haha. pi la aku dok belek2 abang cina tu bagi try guna. jangan lepas peluang hapa lagi guna ja la. masa pegang tu rasa macam nak bawa lari ja nasib baik iman kuat lagi. dalam bank ada la RM600 kalau ada RM 100000000 maunya sekali tuan kedai aku beli. hah. balik2 tu dan lagi buat pewwitt kat awex sorang tu tiba2 malam ni pitching lari x jadi plak nak buat. tempo x kena. pecah perut kawan aku gelak. haha. malu ja kan. heran pa aku. janji awex tu seksi. haha. so bulan2 mulia ni jangan la pakai seksi2 naa. bye.

camera yang aku nak tuuuu...........!!!!!!!! mak beli la satu...


Monday, August 22, 2011

DAY 22: RAMADHAN STORY

assalamualaikum..

wow!!! gile penat. just came back from going out with my fellow friends. (atin, kay & ima) memang best gila. akhirnya keinginan aku nak keluar cari baju raya tercapai walaupun aku x beli baju sebab terlebih bajet la plak kalau beli. semua yang aku minat harga dia aduh antara RM199-RM220. maunya x pokai aku kalau beli baju tu. hua3. yang lain plak payah nak pilih kaler. tadi tu dah jumpa kaler yg nak ikut tema tapi tiba2 tuan kedai tu kata just baju without seluar. xkan nak pkai kain pelekat kot. lalala. tiba2 keluar lagu kain pelekat. hee. kami keluar tadi lebih kurang pukul 3.15 ptg la. first terus ke City Plaza Alor Star. my kawan nak jumpa abang dia kat situ so terus la pergi situ. jalan punya jalan geng diaorang nak beli kasut raya plak dah ehh. masuk kedai nu masuk kedai ni. akhirnya beli sepasang. haha. awat yang x ambik buang dua tiga empat pasang. raya kan sebulan. haha. lepas pada tu pergi jalan2 plak kat bazaar Stadium Darul Aman. kawan aku ni plak beli jam tangan Guess you. kau mampu??? haha. ada satu kedai tu janji kalau aku bawa costumer pi kedai dia aku dapat diskaun 99% . ye ka??? then hapa lagi mula la mencari kedai makan nak berbuka. yang bestnya berbuka hari ni ada orang support. hehe. thank you abang mima belanja kami semua tadi. gila la makan tadi punya la banyak jenis lauk. kau sebut ja nak apa udang. ayam, ikan, sotong, telur, sayur semua ada. memang kenyang la. sampai x larat nak jalan. habis licin kami bedal makan. dah orang belanja xkan la nak ambik sikit2 ala2 malu malu kucing parsi plak dah. penampo kang baru kau sedar haa. haha. dia kata kalau x habis x mau belanja dah. memang habis la. lepas makan pecut plak hantar abang mima yang belanja kami tadi balik ke tempat kerja dia. dia kerja polis. hehe. ni hah ada ka patut dia dah belanja terus hantar dia balik. x pon ajak la dia minum mana2 lagi then dia belanja lagi. hua3. lepas ni bleh la pow lagi ya. lepas balik hantar dia rush ke Star Parade plak tengok baju kat situ so kat situ la yang mahal tu. x sempat plak nak pergi Pekan Rabu. hmm.. x pa la nanti aku balik cari kat Sungai Petani ja la. kalau x dak jugak x pa pkai ja yang tahun lepas. lagipun baju tahun lepas tu baru pakai 3 kali. first masa raya aidilfitri second masa raya aidiladha then masa kad nikah kakak kedua aku. tu ja. selamat jugak duit aku. boleh masuk akaun DSLR aku. haha. tadi tu sempat jugak usha DSLR kegemaran aku dan sekaligus tertarik nak beli kamera LOMO. curlass uolls kamera tu ada warna pink, biru, kelabu kalau x silap. memang best. instant film x payah nak pi cuci ke save thumbdrive ka. senang. haha. usha ipod nano lagi. bekenan jugak. kalau boleh satu shopping complex tu aku nak angkut bawak balik. haha. so ni gambar kitaorang masa keluar tadi. snap pakai fon ja so x banyak sgt la. tunggu la da kamera LOMO dan DSLR nanti aku snap banyak2 sikit okey. hehe.

ni masa sampai kat City Plaza

kat bazaar pon bleh jadi nak buat peace cik kay kita ni

nak jadi diva di hari raya kot depa ni

dua orang datin keluar mahkamah sorang tu cacat sebab
masalah mata tersembol sekali tengok lucah plak

haha.. raya2 orang x pakai cermin mata laa

basikal tua nak naik pergi beraya

ooo balik kampung ooo balik kampung

muka yang sangat la lapar sampai terketar2 dok tunggu azan
yg dengar hanya la bunyi kuil. haha

lauk kami ada macam2. licin okey wlaupun nampak tamak

of course la aku kena ada dengan abang McD
pekena ais krim dulu.
setelah seharian berbuat demikian mata pun mula la rasa mengantuk awal. hah. x lupa kat hilman jugak yang bagi pinjam kereta dia kat kami tadi. hehe. kalau x tak buleh keluar la kami kan. jangan risau kami dah buh minyak RM50 kot ada banyak lagi okey. boleh la kalau hg plak nak pi Aloq Staq. haha. thanks. bye.

Sunday, August 21, 2011

DAY 21: RAMADHAN STORY


assalamualikum..

duduk x duduk dah dua puluh satu hari dah kita puasa. cepatnya. mungkin dalam masa 8 atau 9 hari lagi kita nak sambut aidilfitri dah pun. semua dah sibuk dengan persiapankan? sama la macam aku tgh gelisah perkara biasa iaitu baje melayu aku. then fikir2 pasal nak attending open house mana satu. nak pi rumah sapa dulu. yang dah cuti mesti dah balik kampung kan. best nya. aku walaupun dekat kena la tunggu hari jumaat ni baru boleh balik. hua3. kesian. yang dekat perantauan mula dah rasa rindu hiba tak menentu sebab x boleh pulang kampung. tapi don't worry you still have friends yang bole sambut sama2 kan. kuih buat sendiri tau jangan beli nanti kurang feel nak raya. hehe. walau dimana pun sama ja kita sambut aidilfitri jugak kan. sabar je la. haha. jadi sepanjang dua puluh satu hari puasa tu apa yang korang dapat??? dapat pergi bazaar tiap hari??? haha. mesti la kita dapat ketenangan kan sebabnya dapat puasa dalam keadaan sihat dan penuh kesyukuran.

sahur aku utk hari ke dua puluh satu ni hanya lah bantal masak lemak, selimut goreng tepung dan tilam bakar. sedap woo. tu la akibatnya keletihan semalam keluar dengan kawan2. tapi aku masih ada energy walaupun x sahur. tu la nikmat puasa. dan nasib baik hari ni cuti. lagipun sebelum tido semalam kan aku dah bedal dorayaki dengan air revive isotonik maunya x mengantuk gila sampai x terjaga utk sahur. niat nak buat assignment semalam pun terbantut selepas kelenaan. hua3. so pagi2 lagi lepas bangun tido terus aku ngadap buat assignment so siap la part aku untuk assignment english studies. tinggal lagi dua lagi menanti. mungkin aku boleh siapkan dalam masa 4 hari lagi ni. hehe. x sabo nak balik kampung. check tiket cepat mana lah aku letak tiket ni. haha.

untuk berbuka plak aku makan nasi putih berlaukkan ayam dan sayur campur dengan bebola. cukup la utk aku. aku berbuka sorang2 malam ni. x dak orang yang sanggup nak temankan. lagi pun aku ni asyik makan kat bilik orang ja tu yang berbuka kat bilik tu hari ni. nak tunggu kawan mai memang x la mungkin kena buat invitation card then pasang karpet merah baru nak datang kot. haha. lepas ja berbuka tadi terus aku mandi dan solat. lepas tu nak berangan utk hari raya ni. hehe. bye.

Saturday, August 20, 2011

DAY 20: RAMADHAN STORY


assalamualaikum..

hey uolls.. hari ni lewat sikit updatenya sebab baru je balik keluar cuci mata. hua3. so terus nak cerita pasal sahur saya hari ni. actually saya x bangun sahur hari ni. haha. oh yaa.. saya dah jumpa dah pun follower saya yang keseratus so dia akan dapat duit raya dan kad raya dari saya nanti. berapa banyak tu jangan tanya la. tahniah ye kepada pemilik blogchubbygirl.blogspot.com kerana jadi follower saya yang keseratus. bagi sesetengah orang 100 followers tu eleh biasa ja tapi bagi amateur macam saya itu agak susah nak dapat sebab blog macam ni sapa yang nak terjah lawat kan. rasa dihargai jugak la. x la femes mcm blog2 korang yg femes tu. haha. so tadi keluar la cari kad raya utk dia. tunggu nak pos ja. alang2 dah nak keluar so saya ajak la kawan2 saya sekali keluar sesama then iftar sekali. ye la kan hari ni asyik ngadap assignment ja walaupun banyak blogwalking dari menaip assignment. hua3. apa salahnya keluar iftar dengan diaorang. best sikit sebab selalu makan dua tiga orang ja kan kat bilik. sambil2 tu jalan la tgk takut ada baju melayu yang bekenan di hati tapi hampeh semua kena reject. haha. x bekenan. kami berbuka dekat Abang Mie MU Cafe. haha. femes dlm kalangan budak2 sekolah, kolej yg ingin berjimat. so berbuka hari ni aku pilih nasi goreng chicken chop dan bandung cincau/lengkong hehe.

ni hah nasi aku. lazat x???

tom yam kawan aku punya. ramai yang makan ni. 

chicken wings.. aku try la sikit tadi. okey la.
habis makan terus pegi solat then jalan2 sekejap kat Taman Merdeka sebab kat situ ada bazaar jual baju raya  Bazaar Merdeka Raya so x banyak lagi kedai yang buka x banyak pilihan. jualan tudung banyak la. pastu baju kanak2 ada la kalau nak cari baju melayu tu memang susah sikit la. kalau ada pun mesti x bekenan di hati. lepas jalan2 tu lapar balik la mentekedarah ais krim plak dengan dorayaki puas aihh makan hari ni. qada' x bangun sahur tu. so yang tu je la nak kongsi hari ni sebab nak sambung buat kerja lagi. nak cuti raya dengan penuh enjoyable hehehehe malas nak pikir assinment masa raya. hehe. bye.

Friday, August 19, 2011

DAY 19: RAMADHAN STORY


assalamualaikum..

mungkin entry untuk ramadhan story hari ni bnyk gambar dari tulisan sebabnya kan gambar lebih mudah untuk ceritakan segalanya. hua3. sebenarnya hari ni giliran my class yang buat persediaan iftar so we decided nak masak tomyam, telur goreng dan nasi putih. hehe. ada pulut sekaya/seri muka lagi agar2 pun ada jugak. nak hapa lagi sudah la tu. nantikan x habis sapa susah tong sampah jugak susah sebab kena makan semuanya. kesian dia. kami dah mula start masak pukul ntah la pagi la jugak. potong bawang udang ayam sayuran ahh macam2 la. dari situ jugak boleh la pilih calon isteri tapi hampeh semua kena reject. aku teror lagi. kuang3. so sahur pagi ni aku just makan kurma ngn air kosong ja tapi x la terasa lapar sangat sebab asyik dok tgk ramuan nak masak ja kan. patot la mak kita x pernah cakap lapar sebab asyik dok tgk benda nak masak jaa. hehe. jom la teruskan dengan gambar.

antara yg kena reject???

yg kat atas tu pasai pa??
bella tekun memotong ayam. kiut katanya ayam tu.

nak ajak gaduh ajak budak tu konfem dia cabut dulu

depa ni gatai pa ntah pakat nak masuk blog katanya

coihh.. pandai bena potong ayam.
aku potong tiga ketul terus cabut.
macam2 ragam ada bila masak bulan puasa ni. yang kata ayam kiut la ayam comei la macam2. pastukan ada yang x reti potong bawang la nak berniaga ayam la. hmm.. seronok keja ngan depa ni sebab xkan rasa sunyi. hua3. kalau dah the beessss konfem x leh senyap. masa buka puasa aku berbuka kat surau la sebagai retisss jemputan. dah masak pastu jadi retiss plak lagu mana??? hahaha.. pakai mengalahkan orang nak pi menikah plak tu. haha. apa la aku ni kan. so berbuka tadi makan apa yang ada la. tapi aku ni x pernah cukup so balik bilik terus makan nasi ayam plak. maunya x gemuk. haha. telan ayaq then makan kuih sebijik dua solat cabuttt.. awai lagi. haha. kalau dengan aku nak berbuka pon kena dan wajib la ada gambar.

kebuloq sangat dah tu. 

ni pasai pa diet ka cik atin and cik tirah oii.
so ingat lepas sembahyang nak la tapau telur sikit tapi tengok2 tudiaaa habes dah nak buek macam mano x dok rozoki haa. eden balik merajuk kat bilik dah haa. haha. tu la namanya rezeki kan. memang enjoy la hari ni. pastu plak nak cerita la aku pi kangar hari ni keluar then simpan (keluar bank nu masok bank ni) duit aku. mak aiii banyak nya kereta haa. mengalahkan kat KL dah haa. beratur panjang la plak kat traffic light. kebas kaki eden haa tekan brek. tu ja la kot. bye. 

p/s utk kawan2: gambo yang x dak tu tunggu di fb je la.








Thursday, August 18, 2011

DAY 18: RAMADHAN STORY


assalamualaikum..

wah3 cepat sungguh masa  berjalan. ehh ada kaki ke masa ni. berputar kot. sesuai sikit. dah lapan belas hari puasa rasa macam baru semalam dengar pengumuman puasa oleh mohor besar raja-raja kan. dari anak bulan dah nak jadi anak bulan balik dah. mengambang semakin kuncup bulan tu. hua3. hari ke lapan belas yang penuh dengan semangat untuk aku. tiba2. aku rasa semangat nak buat assignment sebelum balik cuti raya minggu depan (sebab tu awal aku update hari ni). semangat nak pilih baju raya (shopping), semangat ketika berbuka puasa, semangat menghabiskan novel jiwang yang dah aku pinjam dari kawan aku tiga minggu lalu. tiba2 mode jiwang mai nak baca novel. x pernah2 baca tetiba ja rasa syok baca. jodoh dah dekat ka??? ni la susah kalau baca novel asyik pikir pasal jodoh yang entah kat mana lagi tu ja. hmm.. dan hari plak tetiba ada kenduri plak dalam kelas aku. ingatkan puasa x dak dah kenduri siang2. hehe. x caya ka kelas aku buat kenduri???

kenduri hapa ni???? amboih cik kiah ko sorang je laki ye ujung tu.

bertafakur mengenang nasib badan di perantauan.
hah x percaya lagi. kan aku dah kata puasa2 pun bleh buat kenduri sebab lagi save x kena masak nasik. so sesapa yg nak kawen tapi x cukup bajet kawen la bulan puasa kensuri korang x payah masak hapa2. mai tengok pengantin ja. best tau kalau dapat belajar sambil duduk. rasa macam kat tadika kemas dolu2. masa zaman old school dulu. hah. la ni budak2 6 tahun dah demand nak belajar bilik air cond. sumbat dalam peti sejuk baru ada akal. kan kan kan???

sahur aku hari ni makan menu lain sikit iaitu maggi. hua3. bajet la macam makab pizza 1-300-88-2525 tu kan. dengan air kosong yang ku anggap seperti air cool blog tu. baguih la sangat nak dapat makan macam tu time sahur mak kau pun panaskan lauk semalam ja tau tak. hehe. 

sebelah berbuka plak aku makan nasik dengan kari ayam dan sup sayor. tambah ngan air asam yang ku anggap macam tutti frutti tu. hua3. sungguh demand selera aku ni. nasib baik dok perlis je kalau aku belajar kat belah KL sana maunya x cukup duit aku buka puasa kat luar. habes semua kedai aku sapu. haha. hari berbuka puasa dengan roomate aku. dah 18 hari puasa baru hari ni dpt berbuka dengan dia. besa la retisss memang banyak jemputan iftar kan. haha. sekali lagi aku perasan sendiri sambil buat muka kucing parsi kena penyet dengan tayar kereta. kejam!!! haha. esok aku kena masak plak (jadi chef) untuk iftar dekat surau. maunya tempah secret recipe sebagai desert, appetizer makan cucoq jemput sudah. nak lebih bayar lebih laa. haha. 

tadi kawan aku dari unisel tunjuk gambar shopping. bestnya dapat shopping ngn kawan2. aku ni nak ajak kawan aku semua busy dengan anak bini laki suami. hamboih la. kesian aku yang bujang ni. hmm. nasib badan. so ujung minggu depan igt nak ajak kawan lama pergi shopping temankan aku. last minit baru la orang kata hard core. harga runtuh. moral jgn runtuh okey. ni hah tema baju aku tahun ni. aku x kira nak jugak macam ni.

ni puan google punya butik dia jahit khas untuk aku. kau hado??
bye :")




Wednesday, August 17, 2011

DAY 17: RAMADHAN STORY


assalamualaikum..


"SALAM NUZUL QURAN"

hari ni dah tujuh belas hari dah kita puasa. gile cepat kan. hmm.. ramai dah yang mula membuat persiapan raya. mesti dah banyak kuih raya yang ditempah kat makcik2 kakak2 tu kan. pakcik2 plak dah mula cari resipi lemang nak jual nanti. daun palas dah mula gelisah sebab nanti nak kena potong. kambing lembu mula x lalu makan. ayam plak pura2 kena histeria. haha. *tak lawak okay. so macam mana hari ni ada okey ke dah k.o?? mesti la kena semangat kan. puasa bukan utk kita jadi x larat actually nak bagi kita lagi sihat daripada mengambil bahan kimia terlalu banyak. hah ni lagi satu adik2 sekalian alam jangan nak mula main mercun kang hilang satu jari sapa susah mak bapak korang jugak susah. aku okey ja. nanti aku pun takut nak bagi duit raya sebab tengok tangan korang x cukup jari sebab kena mercun tapi kalau sebab tolong ayah jual lemang okey la dua kali ganda aku bagi. (nampak sangat propa). ingat tu. main bunga api sudah okey. weh2 pelita dah beli belum???

sahur hari ke tujuh belas ni aku makan nesvita aku stok terakhir sebelum beli stok yang baru untuk minggu depan. haha. ehh.. minggu depan dah nak mula cuti la syoknya. x sesabo nak balik. padahal minggu lepas ja baru balik. kui3. memang aku ni tempah penampo. sapa nak bagi meh sini. hee. sambil buat muka kiut sekiut kucing siam. hari ni cuti untuk negeri perlis so aku gunakan cuti aku nak buat kerja aku yang x buat tu tido. ehh.. kuih tart kau hangus cik kiah (sambil baca entry jangan kupa kuih muih biskut cookies kat dalam microwave tu) hehe. 

berbuka hari ni aku berbuka dekat 'apartment' nazriel bersama arsyad dan fikri. macam2 ada. nak hapa murtabak, cream puff, potato ball, cucur udang, cucur campur (ingat sayur je ke ada campur). haha. gila kenyang tambah plak minum air mata kucing parsi lagi la sedap ko. kau ado? esok nak try mata panda plak. wajib la kan. alahai bila teringat baju raya terus rasa sedih sebab baju aku belum beli ni. haish.. macam nak buat ni maunya beli kain esok then aku jahit sendiri ja. kuang3. kang jadi baju pengantin plak kang. haha. okey bye.
murtabak yg aku tumpang bedal dgn muka x malu

nasi aku. langsung x sedap tapi habis jugak aku telan

Tuesday, August 16, 2011

DAY 16: RAMADHAN STORY

assalamualaikum..

first of all nak ucapkan "HAPPY BIRTHDAY" to KAY yang sambut hari lahir yang ke 19 hari ni. hehe. dah tua dah kau ye. kuang3. so jgn dok perangai pelik2 dah lepas ni. mak kau x suka. (memandai ja aku ni) sorry x da hadiah dari aku. syukur sebab birthday ko jatuh bulan ramadhan yang penuh rahmat dan keberkatan. semoga semua amalan diterima olehNya. dan puasa penuh. (ehh penuhkah??) amin. talk about birthday kita semua ingat yang kita akan tempuhi alam dewasa kelak jadi kita kena mula dari sekarang untuk mengajar kita menjadi seorang dewasa yang berdikari dan matang. jgn ada pulak yang dah dewasa tapi puasa pun x penuh mengalahkan kanak2 umur 6 tahun. diaorang plak yang puasa penuh. x kan dewasa pun nak duit baru nak puasa kot. hehe.

bercerita soal puasa hari ke enambelas aku okey ja everything was fine. cuma sahur hari ni aku terlewat sikit sebab semalam aku lupa set alarm. so hari sahur aku bangun around 5.45 pagi. sempat minum air dan makan kurma ja. hehe. then terus tido balik. tapi aku still energetic untuk buat apa saja even my perot tersangat la lapar. pagi2 lagi dah lapar nasib baik boleh tahan lagi. kalau x terpancit la aku di pertengahan jalan. puitisnya ayat aku.

untuk berbuka kawan aku tolong belikan untuk aku. so aku pesan suruh belikan aku donut dan kuey teow goreng + cabai jeruk. like usual kalau kawan aku beli apa semua aku nak bedal so hari ni dia beli serunding jadi aku dengan cepatnya mencapai sedikit masukkan dalam perut aku. actually plan nak buka puasa kat luar tapi last minit cancel. kempunan aku. baru berangan nak had something different. hehe. hari ni jugak assignment aku bertambah lagi so macam mana nak buat ni semua kena target sebelum raya sebab aku nak enjoy raya puas2. kui3. baju raya pon x beli lagi. haish x dak orang nak temankan aku beli nak buat macam mana. nampak gaya last minute shopping la aku tahun ni. nasib baik ada yang dah order online. haha. so bye.

untuk khairil huda azmi.. hua..


Monday, August 15, 2011

DAY 15: RAMADHAN STORY

assalamualaikum..

syukur Alhamdulillah dah separuh bulan kita puasa kan. bagi aku semuanya berjalan lancar. ini merupakan anugerah Allah yg tidak ternilai sebab x semua orang dapat merasa nikmat ramadhan kan. so jom kita sama2 tingkatkan ibadah kepada Allah dengan penuh ketakwaan dan kesyukuran. dan x lama lagi aidilfitri plak yang nak bertemu kita semoga Allah menemukan kita dengan aidilfitri dalam keadaan sihat dan suci dari dosa. amin. bagaimanapun kita masih perlu menempuhi ramadhan yang mulia ini dengan penuh kesabaran dan keimanan. susah utk kita bertemu dgn ramadhan yang mana bulan ini merupakan bulan yang mulia. mungkin ada antara kita yang tidak akan bertemu dengan ramadhan yang akan datang nauzubillah. mari kita berdoa agar kita diberi peluang lagi utk bertemu ramadhan yang akan datang. dan aku pelik mengapa ada segelintir daripada kita yang x memanfaatkan bulan ini dengan sebaiknya. hairan manusia zaman sekarang. tidak langsung mengejar ibadah. yang mereka kejarkan ialah baju raya, kuih raya, sofa raya, macam2 raya lagi la. hmm.. semoga kita dijauhkan dari sifat berkenaan.

untuk sahur hari ni aku berbalik kepada menu aku yang selalu iaitu bijirin nesvita, kurma dan plain water. sihatkan menu sahur aku. hehe. dan macam biasa aku bangun seawal 5.15 pagi utk bersahur dan seterusnya akan sambung mendakap bantal semula selepasnya. haha. macam biasa la kan. dan hari ni aku tunggu sehingga subuh baru aku lelapkan mata sebabnya kelas hari ni start pukul 9.00 pagi. hehe. tapi aku x la bangun lewat sgt sebab aku perlu siapkan kerja yang aku x buat lagi dan aku bangun semula pukul 7.30 pagi. haha.

hari kelas x banyak hanya dua kelas sahaja jadi boleh la aku qada' tidur aku yang tergendala tu. hua3 keja aku hanya ingat pada tidur saja kan bulan2 puasa ni. kalau bulan lain dok igt nak makan plak. haish. hari ni berbuka dengan nasi ayam bakar, karipap dan teh ais. dan like usual mentekedarah makanan orang iaitu popia dan kuih cara. hehe. lepas makan terus solat dan berfb/blogging. dah x dak keja. mungkin kesedaran utk study akan muncul nanti. final exam weh utk foundation. apa mau buat ni. haha. doakan saya dapat result cemerlang okey. amin. hehe. so setakat ni utk story 15 ramadhan ni semoga bertemu utk entry esok. selamat meneruskan puasa. bye.


"tingkatkan ibadah kurangkan pembaziran"

Sunday, August 14, 2011

DAY 14: RAMADHAN STORY

assalamualaikum..

memandangkan semalam sibuk dengan kematian arwah bapa saudara aku so malam semalam tido x hengat dunia dan sedar2 terus dah nak sahur mak aku kejutkan. hehe. so memandang juga dok kat rumah masa tu jadi aku pun dapat lah bersahur dengan juadah yang sedap sikit iaitu sotong goreng kicap, asam pedas pari, sambal ikan bilis dan x terlepas ikan pekasam goreng. pergh.. sedappp ooo. hehe. dapat makan ramai2 lagi la jadi sedap tapi aku x la tambah sebab masa makan tu asyik teringat bantal busuk aku ja. selesai makan sahur terus tidur dan sebelum tidur tu sempat dok sembang ngn famili semua kat ruang tamu. hehe. so terpaksa la aku tido lepas subuh.

terjaga dari tido dah dalam pukul 11.00 pagi. mak oii baru bangun ke cek abang. haha. dan lepas je buka mata tu aku capai remot  control tv dan mula mejengah tv sampai la pukul 12.00 baru mandi dan sambung balik sampai pukul 3.00 petang dan bersiap untuk balik ke kampus. balik plak naik keretapi so kena la cepat2 nasib baik kakak aku dan suami mahu menghantar aku ke stesen sebab adik aku dah mula malas nak hantar aku. tapi agak lewat la jugak tapi mujur masa aku sampai tu train belum sampai lagi x la cuak sangat. terima kasih kakak dan along. then sempat jugak bungkus makanan yang mak aku masak. hehe. sedap rendang mak masak. thanks mak. ehh dah raya ka masak rendang ni. kuang3. x la cuma rendang biasa2 ja.

dalam train tadi punya la lapar bapak sangat. x tau la padahal sahur melantak nasi dah. haha. nafsu ja semua tu aku sampai kat arau lebih kurang pukul 6.00 petang dan sesampai terus call pakcik drebar mai ambil kami (aku dan 3 orang kawan aku). setiba di kampus terus mencari bazaat utk beli makanan dan aku sempat membeli kebab, karipap (x terlepas), BURGER MALAYSIA dan air kelapa. oh yaa lupa nak cakap semalam lepas buka puasa sempat lagi aku memenuhkan perut dengan popia kegemaran aku. hehe. kat sini x da popia sesedap tu. cehh..

hari plak berbuka bersama kawan aku yang dua orang ni Fikri dan YenYen. seronok jugak berbuka ramai2. diaorang bawa makanan dari rumah so memang banyak la makanan berbuka aku malam ni. sampai senggah perut aku makan. sampai dah x muat nak masok makanan. haha. Thanks yenyen dan fikri sudi iftar dengan Messyserabut. hehe. bajet ja aku ni. selesai la puasa aku utk hari keempatbelas ni. bye.

Saturday, August 13, 2011

DAY 13: RAMADHAN STORY



assalamulaikum..

Inalillahiwainahirajiu’n.. al-fatihah buat pak lang aku yang telah kerahmatullah hari ni akibat serangan strok. Semoga dicucuri rahmat olehNya. So hari ni aku yang x jadi balik semalam terpaksa pulang jugak pagi tadi sebab ingin memberikan penghormatan terakhir kepada arwah. So disebabkan terlalu terkejut dengan berita tu aku agak kelam kabut sikit nak balik. I’m too rushing. Did not prepared any ticket bus yet. Aduh.. hanyaTuhan yang tau. Sampai2 ja kat stesen bas tadi pagi terus cari tiket dan alamak kaunter x buka lagi untuk plusliner. Hmm.. dah mula cuak dah masa tu. So decide nak beli tiket transnasional. So dengan x semena2 pun beli la tiket bas tu. Actually aku x pernah naik bas tu lagi sepanjang aku dok kat perlis ni. Beli la tiket pukul 9.00 pagi dan selepas kesabaran menunggu tiba2 pakcik ticket-er tu bagitau yang bas rosak. Memang bengang aku masa tu. Dah pukul 8.54 pagi baru nak bagitau yang bas rosak hapa punya syarikat bas la aku pon x tau. Cepat2 ke kaunter plausliner beli tiket bas tu plak. X pasal2 kena buang duit lagi. Tiket tu boleh refund tapi bila nak refund pakcik yang agak bangang tu sempat lagi bergurau senda dengan kwan2 drebar teksinya. Bengang x???!!! so hapa lagi aku hangin la satu badan dan mula bertindak agresif dengan membuang tiket bas tersebut dalam tong sampah depan orang ramai dan mula memaki hamun syarikat bas tersebut. Terkeluar la dari mulut aku “YOUR FACKING ASSHOLE!!!” hah.. sungguh tidak sopan tapi hado aku kisah sapa suruh bagi aku hangin dah la aku ada emergency dok buat kepala lengai tahap baboon tu sapa suruh. Retiss yang demand aku hari tu. hua3. Sorry banyak word aku yang x sopan tapi hati aku sapa yang tau??!!! Allah ja yang tau. 

sampai di Butterwoth dalam pukul 12.30 mcm tu then my bro in law ngn adik aku mai picked up aku so x payah la sibuk2 nak rabat the bus utk balik ke rumah. sampai je kat rumah terus salin pakaian dan melawat jenazah dan syukur aku sempat membaca surah Yaasin kepada arwah. lebih kurang pukul 3.30 petang jenazah mula dimandikan dan aku juga turut membantu memandikan jenazah dan menkafankannya. sikit sebanyak boleh la belajar kan. hehe. lagipun aku dah ada pengalaman sewaktu arwah abah aku pergi meninggalkan kami sekeluarga dulu. hmm. lepas selesai semua mengebumikan jenazah kami pulang kerumah arwah utk prepared apa yang patut utk berbuka puasa.  best juga bukak puasa ramai2 tapi almaklum la kat rumah orang x kan ko nak melantak semua makanan kat situ. hape la so balik ja rumah terus memulakan mengambil pemakanan utk mengenyangkan perut. haha. memang dasar perut tong aku ni. hehe.

malamnya aku sempat solat tarawih kat masjid berjemaah setelah beberapa hari x solat tarawih. hehe. lepas ja solat tarawih sempat lagi aku menjamah nasi kandar yang ditaja oleh pihak restoran Al-Ameen Maju nasi kandar. haha. lepas tu balik rumah layan citer ngan famili memandangkan kakak aku semua balik jadi dapat la gather2 ramai2. rindu!!! haha. 

"sesungguhnya yang hidup itu akan menemui kematian"

Friday, August 12, 2011

DAY 12: RAMADHAN STORY

assalamualaikum..

well how was your day? it is okey? hmm.. hari ni aku kurang sihat sikit sebab kena stomachache. hadoi keja pi tandas ja. haha. makan apa la sampai jadi macam ni. yang aku tau i just had benjo semalam lepas kelas tu la kot asalnya sakit perut. x pernah2 nak kenyang kalau dapat makan tu. kan dah kena sakit perut baru la nak igt dunia. sudah terhantok baru nak beradoi payah la. what the the betul la. hmm.. xsabar nak tunggu raya sebab nak rasa suasana raya. pasal tetiba nak raya plak ni puasa pun baru duabelas hari. macam la x pernah raya. tapi rasa macam x puas raya tahun lepas nak sambung tahun ni plak. hehe. raya kan mengajar kita bersyukur dengan nikmat yang Allah bagi kan. hmm.. ada la baca entry kawan aku. dah mula cakap pasal baju raya. aku punya baju raya x tau la dah jadi baju ke belum x pun dok jadi kain lagi. ehh kalau baju pun kain jugak kan. ngek la korang ni. haha

hari ni malas nak cerita pasal sahur sebab korang can guess apa yang aku makan kan utk sahur cuma nak cerita la sikit pasal tragedi pagi tadi. haha. for your information pagi2 tadi aku dah terima dua panggilan dari ayah roomate aku. hadui apa la pagi2 buta dah call aku nak tanya pasal anak dia. padahal dia call anak dia 9 kali tapi x jawab sebab anak dia tu tinggal handphone dalam bilik lepas tu tido kat bilik lain so buat yang lain handphone tu tolong la bawa walau kemana saja korang pergi menyusahkan betol. haha. lepas sahur aku tido terus macam biasa. yang penting dua2 panggilan tu aku x jawab sebab mengantuk. sekian.

hari ni no class cuma ada tutorial je berkaitan leteran2 sikit sebanyak. haha. lepas tu balik bilik terus rehat sebab nak ke solat jumaat plak dan minggu ni jugak aku x balik rumah sebab nak puasa ujung minggu dengan kawan aku kat hostel memandangkan dia dok jauh x boleh balik so apa salahnya kan. hmm. kesian dia sambil buat muka sekiut kucing parsi mintak penampar. hehe. toink2.

berbuka hari ni beli kat bazaar pesan kat kawan aku sebab dia rajin ke bazaar. hehe. so arahkan dia beli bihun sup dan jugak kegemaran aku karipap perisa ayam. wah.. sedap wooo. macam orang x pernah makan la plak. hehe. so makan la dengan penuh kesyahduan bulan puasa. ngek x dak masa nak syahdu2 dah aih azan terus telan x hengat dunia. haha. tangan lak x terlepas nak capai makanan kawan aku tu sebab dia beli kopok lekor. hehe thanks meh. hehe. so korang makan apa sama x dengan aku??? teringin nak iftar dengan kawan sekolah dulu. hmm. :-)

bihun sup ehsan en.google sedap ooo


ni plak karipap yang makcik google buat tadi utk berbuka
korang yang nak balik kampung tu dah beli tiket ke belum??? cepat sebelum kehabisan dan jangan terpedaya dengan ulat tiket.
bye.

Thursday, August 11, 2011

DAY 11: RAMADHAN STORY

assalamualaikum..

yes!! kenapa mula dengan yes ni coba mula dengan Alhamdulillah. hape nak jadi ni. syukur dah cukup sebelas hari hari ni kita berpuasa. ehh.. kakak2 tu cukup ke??? haha. macam mana puasa hari kesebelas? makcik2 sekalian masak pa? pakcik2 plak tolong ka makcik2 masak. ehh x dak makna nya nak tolong kan baik kita dok diam ja lagi bagus kan. haha. nanti bau makanan tu kelaparan plak ye dak. hmm.. hari ni nak share apa lagi hah dengan korang. x tau nak tuleh pa dah wordless plak tetiba. hah. memang kalau siang2 hari aku suka cari pasal buka blog2 yang ada makanan seperti kak LG cik epal yang part tenak lemak tu yang x tahan tu. hadoi bleh menambah selera nak pergi bazaar ramadhan cari makanan. hehe.

okey berbalik fokus utama aku iaitu sahur aku. hari ni i just take Nesvita 3in1 (bukan ka hari hari benda yang sama) dan macam biasa jugak air kosong yang aku tadah kat oxygen water punya tong besar tu. 20 sen seliter. murah ko nyah. haha. apasal tetiba jadi nyah ni. hehe. hari ni aku ada kelas gerko so kena la main2 segala dan macam minggu lepas aku main tennis. memang sem ni kena main benda ni je pon. aduh letih nak mampos main hari ni 1 liter air mana nak cukup kan. kena tigaplohpat gelen baru nak cukup. so hari ni aku mengalami dehydration gila kekurangan air hari ni. macam nak pitam ja nasib  baik kelas x banyak sangat kalau ada pon just pi kelas tengok movie then dicuss sikit2. relax x kelas aku hari ni. hang pa ada??? haha.

so untuk berbuka aku tidak memilih juadah dari bazaar tapi memilih juadah yang aku beli kat kafe kampus ja. haha. nampok bena malasnya. aku beli mee goreng basah (dah jadi mee kuah dah pun) dengan 100 plus. saja la nak tambah tenaga yang hilang tu. hehe. pulon x??? haha. macam yang aku mention hari tu aku dah mula malas nak pi sembahyang terawih dah. apasal hah aku ni. hmm. mau sepak laju2 ja aku ni baru nak lembut hati kot??? hehe. malam ni plak aku da kelas aduh kelas ja memngalahkan orang belajar medic. kelas malam ni pon layan movie jugak. aku ni boleh dikatakan amek tesl minor media la. hmm.. pungkoq hang media. haha. tu ja la nak share2. sharing is caring kalau x share aku doreng kau hidup2. haha. bye.

Wednesday, August 10, 2011

DAY 10: RAMADHAN STORY

assalamualaikum..

hmm.. dah masok sepuloh hari kita berpuasa kan. cepatnya masa berlalu. pejam celik dah pon nak masok fasa kedua bulan ramadhan yang dipenuhi dengan keampunan. so sama2 la kita tingkatkan amalan kita lagi okey. jangan plak berlumba2 pergi bazaar ramadhan dan lawan siapa beli paling banyak. haha. memang biadap la kalau macam tu tapi x kisah kalau beli banyak2 dan sedekah kepada yang patut. bagi kat masjid ke orang miskin ke anak yatim ke. kan bagus kalau macam tu. tiba2 rasa macam nak berbuka bersama anak yatim fakir miskin plak. kesian diaorang kan. kita yang hidup senang jangan la terlalu bermewah2 sangat dengan kesenangan yang kita ada. kita kena ingat yang hidup bagaikan roda kadang diatas bila tiba masa kita di bawah. jadi apa salahnya berkongsi kesenangan dengan orang lain. kan bagus kalau kita dapat membantu orang lain sebabnya tangan yang menghulur lebih mulia dari tangan yang menerima. hehe.

jadi sahur pagi tadi aku bangun dan menikmati kelazatan (u'ols can guess what right) and yes nesvita 3in1. macam ni la hidup kat hostel yang x dapat bersahur dengan keluarga dekat rumah. then menghilangkan kehausan dengan meminum plain water sebagai penambah energy utk berpuasa dan sebiji kurma yang sweet. (sakit gigi aku makan kurma tu) tapi hari lepas sahur aku x tidur terus. so apa yang aku lakukan ekk??? hah.. lepas sahur sementara tunggu azan subuh sempat lagi aku menyiapkan assignment aku yang terbengkalai tu. tapi x la aku buat sampai habis semuanya. lepas ja solat subuh mencari bantal dan selimut and of course katil utk beradu sebelum mandi utk ke kelas.

kelas hari ni start pukul 8.55pagi so haruslah bangun lewat sikit kan dan macam biasa kelas sambung terus sampai habis jam kredit utk hari ni. dan hari ni one of my lecturer kena observe utk pesyarah cemerlang. so doakan dia berjaya okey. lepas habis kelas balik terus rehat sampai zohor sambung plak sampai asar. aduh memang dah x da keja aku ni. hari2 tido tido tido. bikin pelihara lemak ja.

lepas tu aku blogwalking sekejap mencari teman blogger yang baru. terimakasih kepada yang sudi follow my blog and singgah baca di blog aku ni.

utk berbuka pesan dari kawan aku sebab dia keluar ke bazaar hari ni. hmm.. menu yang aku makan untuk berbuka ialah nasi ayam madu dan karipap. same menu with the previous day kan. hado aku kesah. perot aku kau ape hal. tetiba emo ni pahal. haha. gilo. so tu je la yag aku nak kongsi untuk hari kesepuloh ni. bye.

"selamat menunaikan ibadah puasa esok"

p/s: jom kejar keampunan dari Yang Esa agar kita lebih tenang didunia dan akhirat.



Tuesday, August 9, 2011

DAY 9: RAMADHAN STORY


assalamualaikum..

how was your day? do u enjoy fasting today? hmm. aku gila x larat hari ni. dahaga. lapar. semua ada. sampai nak buat keja pun jadi malas nak mampos. memandangkan kat kampus aku ni mengalami masalah air aku pun jadi lemau sebentar. haha. tau x lemau tu macam mana. aku pun x tau nak explain macam mana. hehe. so sahur pagi tadi aku mengenakan perut aku dengan mamee slurpp kari berapi bersama air kosong yang limited gila. dalam 500 ml saja. mana cukup kan. so membuatkan aku dehydration hari ni. mandi pon ala kadar nasib baik air  yang aku tongkan minggu lepas masih tersimpan rapi boleh la guna nak mandi and wuduk. kawan2 aku ada yang kena pergi masjid utk mandi. aku ni jenis malas sikit nak berjalan pagi2 buta ni menagih simpati di masjid2. haha. alasan utk nak sambung tido sebenarnya.

jadinya pergi ke kelas hari ni dengan mengontrolkan  diri agar tidak berpeluh. tiba2 eletrik pulak x dak. mampos lagi la berpanasan dalam bilik kuliah. hape nak jadi la dengan kampus aku ni. serba serbi kekurangan. bila di tanya macam2 alasan pihak berkenaan bagi. cakap je bil x bayar. kan senang. haha. disebabkan air kekurangan aku menambahkan selera utk tido daripada melakukan aktiviti2 sihat. (tido pun boleh sihat jugak) berpeluh jugak kan. assignment ada la tgk dalam dua tiga kali then terus tutup. hua3. pemalas bebeno aku ni.

hari ni berbuka dengan semua classmates cuma dua orang je x mai ntah sebab apa pun x tau la. kami semua berbuka dekat Mai Cafe,Perlis. makanan ala buffet so bila rasa x cukup ceduk ambik je la masok dalam pinggan sambil jalan telan sedikit sebanyak.(gelojoh bena) ada rendang daging, ayam ape ntah, puding, buah, rojak, salad bla bla bla.. (nak tau mai makan sendiri kat sini) berbuka dengan pensyarah2 kelas kami. macam biasa tumpang la orang tepi jalan suruh hantar aku pi tempat tu dengan muka seposen menumpang kereta kawan aku yang baik hati. kita ni kena kasi jek sikit kalau orang dah tolong kita. haha. mulut aku masa makan tadi memang kena mengunyah x habis2. ye la memang la kena ngunyah ko mak kalau x kan nak telan terus ja terserlah kesangapan makan kat situ. x sopan. makcik2 nak buat menantu reject tanpa alasan kot nanti. masa makan tu sempat lagi usha sana sini dan ternampak satu group ni. haha. amboih tudung x pakai rambut warna warni puasa ke tidak ni. makanan penuh meja aku tengok. haha. so ape2 pun tingkatkan ibadah anda bulan puasa ni kurangkan makan dan minum disiang hari. (mana boleh makan daa lain la kakak2 makcik2 nenenk2 yang holiday percuma tu) haha.

mad anip ngan jejai yang berbaju melayu.
hampa ni nak menikah ke buka posa??

lepas habis makan jerit panggil bibik basuh pinggan.
sungguh tidak berdikari.

geng pompuan yang kuat makan.
tengok ambik sikitnya banyak habis tidak pon.

tiba2...



















angel like human mai.
hamboih dan lagi tukaq baju melayu siap kopiah ko.

rupa mai kafe tu. tapi agak okey tempatnya tu.
sekian saja selamat berpuasa semua. thanks sanggup berbuka bersama retisss sorang ni. hua3. maunya kena penyepak lepas ni dengan kawan2 aku. haha. 

Monday, August 8, 2011

DAY 8: RAMADHAN STORY


assalamualaikum..

hari kelapan puasa? how was yours? ada okey. haha. macam biasa la kan dah nama pon puasa x kan nak energetic lebih2 kot kan. kang orang pikir bukan2 susah plak. kesian prang tu x pasal2 hilang sikit puasa dia. hua3. macam mana khabar baju raya dah hantar tempah? nanti orang dah x nak ambik tempahan kang susah plak yaw kena pakai baju tahun lepas. x pasal2. dah memikio ke makcik2 kakak2 nak buat kueh apa tahun ni? abang2 pokcik2 dah bincang ngan bini nak balik rayo mano tahun ni? jgn gaduh2 plak di pagi raya. hua3. awal lagi ke. hmm.. dah masok minggu kedua puasa dah ni. orang kata biar awal janji x susah dikemudian hari.(ada ka pepatah ni x biasa dengar pon) haha.

so sahur hari kelapan aku nesvita 3in1 duabungkussekaligus. tamak gila. air kosong x sampai 1 liter. then tidur la hapa lagi. korang memang dah bleh agak dah kan. ni mesti kes korang pun sama jugak ni. hua3. hari ni kelas aku start pukul 9.00a.m so x la kalut sangat nak bangun awal2 lepas subuh bleh tido lagi sampai pukul 8.00a.m. okey dah memang lumrah puasa pagi2 lagi dah bincang pasal makanan. so pagi tadi terkeluar topik ayam golek arab nasib baik topik tu diubahsuai menjadi kurang selera makan sebabnya membincangkan perihal taukey ayam tu janggutnya panjang. yekk. pakcik tolong la kerat sikit janggut tu haih bagi kemas sikit geli nak makan kalau malas mai sini nak tolong kerat pakai mesin rumput. tapi heran ramai jugak yang membelinya. lantak lah kan. so ayam golek arab ---> REJECTED

tadi kelas habis awal dalam 12.00p.m. balik terus tidur sampai terlena. (dah tidur mesti la lena..aik bukan sama ja ka??) *memang tempah penendang kan aku ni. oh ya!! pagi tadi kawan aku da cakap yang tiket nak balik butterworth dari kangar dah abes. ayooo.. dekat punya tiket pon habis awal ka. hmm. cuak la jugak so lepas asar tadi terus meminjam moto dan ke kangar membeli tiket. nasib baik ada saki baki lagi so bleh la aku balik cuti raya awal kalau x kena balik lewat sehari la.

menu untuk berbuka dibeli oleh kawan aku so x payah nak keluar ke bazaar terkedek2 macam itik jalan ke bazaar tu. hehe. minta maaf encik itik dan puan itik. haha. (x raya lagi daa) hari ni berbuka dengan nasi ayam madu dan karipap. (berjanggut ke tak ehh???) haha. so kenyang gila la kan. tambah plak dengan air asam bancuhan sendiri paw plak air soya kawan aku (kesian kawan aku) full la untuk hari ni. lepas solat maghrib fokus buat assemen LDS yang nak kena hantar jumaat ni so x ke surau la aku hari ni utk tarawih. kan dah mula malas sebab dua hari dah tinggal. hapa nak jadi la. tu je la utk story hari ni. selamat berpuasa esoknya plak. bye.

p/s: kawan aku suruh promote yang ni. so sila la like page ni. dan like gambar ni. thank you!!! entah la depa ni nak kenang jasa aku ke tak. hehe.

Sunday, August 7, 2011

DAY 7: RAMADHAN STORY

assalamualaikum..

ohh.. dah seminggu dah kan kita puasa. hmm.. sekejap je kan. mcm mana khabar puasa korang??? haha.. aku still okey jee. hari ni sahur kat rumah so bangun mcm semalam jugak cuma lewat just dlm 5minit iaitu pukul 5.20pagi. mak aku yg gerakkan jugak. hehe. manja kan aku. okey sahur hari ni makan nasi dengan daging lagi. lepas tu aku minum 3 gelas air kosong terus tido. so air x sampai la 1 liter aku minum. lepas tu mak aku kejutkan lagi solat subuh then aku teruuuussss tido sampai pukul 10.00 pagi terbangun buka tv tgk citer "OPAH GAGA" sampai pukul 12.00 then baru nya mandi. hua3. kesian berbau la satu rumah kan.

then sambung tgk tv lagi "ketuk2 ramadhan" dgn kak sheila dan faezah elai yg nak kahwin x lama lagi. sambung lagi tgk melodi. haha. keja tgk tv je walaupun citer x menarik kan. hari ni aku kena balik kampus dah so x sempat la nak berbuka kat rumah sebab nak balik naik bas. so dalam pukul 2 lebih aku suruh adik aku hantar ke stesen bas. nasib baik bas ke main terminal x lambat sgt. so sampai2 aduhhh.. tiket ke kangar dah habes. gilo. nasib baik pakcik tu baik tolong cari bas kat aku. so dapat la aku  naik bas pukul 4.00.

sampai pun dah lewat kat kampus dalam pukul 6.45ptg so menyuruh kawan aku belikan aku makanan. berbuka hari ni dengan kawan2 aku kat bilik si akmal ni. aku makan nasi ayam dengan ayam bakar. mentekedarah kawan aku punya murtabak sikit dengan teh ais. lepas tu terus balik biliik utk solat. lepas solat mngadap lappy terus. hua3. malam ni aku x pergi sembahyang tarawih sebab agak letih dan nak fokus buat assignment. hehe. so dok kat bilik je la. hehe. so kepada semua selamat berpuasa esok. bye.

p/s: tetiba minat kat NAJWA LATIF hehe.. cinta muka buku. bila nak buat cinta blogger???

Saturday, August 6, 2011

DAY 6: RAMADHAN STORY

assalamualaikum..

not too much word sebab malas nak karang panjang2. hehe

sahur- bangun pukul 5.15 pagi. (mak aku kejutkan sebab dok kat rumah kan) makan nasi dgn daging burger berlaukkan lauk pauk semalam yang masak bnyk sangat tu. then terus tido lepas makan.

siangnya- main dgn makhluk kecik bernama Damia, tgk tv dan tido.

berbuka- mee udang, popia, puding rainbow, kurma coklat(aku buat yg ala2 chocodates tuu), nasi dgn daging goreng kicap, agar2, revive, jus epal susu, teh o.

malam pergi tarawih buat lapan terus chowww.. sekian bye.

Friday, August 5, 2011

DAY 5: RAMADHAN STORY


assalamualaikum..

Hari kelima puasa. Korang macam mana okey x? haha.. jgn ada yg ponteng sudah. (curi minum kat dapur yee) okey aku mcm biasa bgn sahur tapi hari ni awal sikit 5.15pagi dah terbangun nak sahur. Entah la tetiba hari ni terawal la plak. Sahur aku just makan nesvita 3in1 jugak pagi buta then minum air kosong. Sambung tido balik mcm biasa Cuma hari ni aku x dak kelas so bleh la bgn lewat sikit. Lepas bangun solat subuh pagi tadi aku tido balik sampai pukul 8 pagi.

Hari ni aku balik rumah so bas aku pukul 9.15pagi jadi kena la bersiap nak ke stesen bas tumpanng kawan aku. Lagipun kelas petang dah diganti seawal mungkin so blah la pagi2 buta lagi. Kalau diikutkan kami bukan boleh keluar awal mcm tu sebab tu waktu interaksi kuliah haha. Hado aku kesahnya? Hah.. masa dalam bas tadi pergh perut bukan main sakit lagi sebab keanginan hadoiii. So ambil keputusan nak tido je dalam bas tu. Masa tgh tidur for sure la kena dgr lagu kan. Tiba2 terdengar dengkuran. Kui3. Bukan aku yg bedengkur okey orang lain iaitu seorang perempuan sebaya aku jugak. Haha sungguh kurang manis (x manis langsung) kalau perempuan tido berdengkur. Haha. Hape daa.

Lebih kurang pukul 1 lebih mcm tu aku sampai rumah terus ke masjid utk solat jumaat. Balik je pada solat jumaat tgk tv sampai x hengat dunia. Then mak aku ajak aku pergi bazaar lepas asar so hape lagi dah lama x pergi bazaar kat tempat aku ni. Jalan sana jalan sini beli la apa yg patut. Tapi x la banyak sgt. Sampai rumah terus hidang makanan sebab dah pukul 7.00 then tunggu masa utk berbuka. Mak aku sempat lagi goreng ikan pekasam. Pergh baunya.. (hilang pahala puasa aku haha)

Hari ni berbuka dengan mak dan adik aku. Juadah kami hari ni popia basah dan goreng, ikan pekasam (home made) ada pudding, asam pedas, sup sayur sengkuang, sambal sotong, jus dragon fruit dan of course kena ada nasi and air kosong. Lepas makan terus solat then pergi masjid utk solat tarawih. Aku cm biasa tarawih hanya buat lapan sahaja. Sekian.. hehe.. masa solat tu kan bebudak kecik ni sempat lagi dok main mercun padahal raya lambat lagi la adik2 hoiii. Dum sana dam sini nasib baik tok imam x melatah kalau x dah jadi maharaja lawak kat situ. Balik pada solat tarawih terus tgk tv then tertidur depan tv. Hehe. Tu je la fifth day puasa aku. Bye.

Thursday, August 4, 2011

DAY 4: RAMADHAN STORY

assalamualaikum..

dah masok hari keempat puasa kan hari ni. sekejap je rasa (bajet macam dah limablashari dah puasa) haha. hmmm.. hari ni sahur macam biasa masih guna diet punya juadah. laa apa lagi Nesvita 3in1 laa. mana la nak buleh masak tomyam dgn nasi goreng kampong kan pagi buta. haha. lepas ja sahur sambung tido balik macam biasa. bangun plak pukul 6.4o solat subuh macam biasa jugak tido balik sampai pukul 7.15pagi buta.

hari ni kelas aku ada gerko (main2 seronok2) tennis so memang letih la kan sebab x boleh minum air. hypo sekejap tadi. main mengalahkan org nak bertanding mau nya x letih macam cipan. lepas tu macam biasa continue class sampai tengah hari balik membuka puasa kilang taik mata. memang maju la kilang aku tu. sampai pukul 3 lebih pergi pulak kelas agama. hehe (alim sebentar bersama kit kat). lepas habis kelas agama sambung plak kelas ganti language development sampai pukul enam then chowww pergi mencari makanan nak mandi buka puasa. serbu bazaar dua tiga poloh minit beli sikit sebanyak makanan balik bilik terus mandi dan bersedia utk buka puasa. hah.. masa kelas ganti tu part paling best kami kena present about song we like the most so task tu sebelum puasa lagi memang la bermacam video clip yg ada. pastu ada la satu group ni buat lagu fireworks by katy perry. hah. tercabut sikit pahala puasa hari ni.

lepas maghrib tadi kami ada kelas ganti lagi so malam ni x sempat nak berjemaah buat tarawih di surau. tapi x pa itu sunat je kan. lepas abis kelas sambung buat survey utk assignment math. ronda2 dua blok abes selesai keja aku. so esok mau balik rumah mungkin akan tergendala aku punya ramadhan story buat dua tiga hari. al maklumlah rumah saya no wifi hehe. ada berukban malas nak bayar padan muka semua. semua apa aku la yg padan dengan muka. so selamat sambung puasa. niat sebelum tido okey.

yang baju biru tu belanja saya kebab... terima kassihhh..


Wednesday, August 3, 2011

DAY 3: RAMADHAN STORY

assalamualaikum..

tiga dah kita puasa kan cepatnya masa berlalu. seronok masa bulan puasa ni kan sebab ada masa yang x payah dibuang iaitu masa makan. hehe. ya la kan kalau bukan bulan puasa kita akan buang masa tengah hari kita dengan makan. lemak pun bertambah la nampaknya. so hari ketiga ni aku terlewat sikit bangun sahur tapi sempat la jugak jamah roti dan air. lagipun Rasulullah kan suruh kita sahur 50 ayat Quran sebelum subuh jadi betullah tu. surau kat sini tadi pasang al-Quran so senang la nak bajet masa. kalau x kelaparan la aku sedari pagi sampai maghrib. nasib baik kelas hari ini bilik yg air cond berfingsi dan sejuk so x la letih sgt.

kat kelas tadi aku mula2 boleh lagi tahan kelaparan aku tu tapi bebudak pompuan plak asyik bersembang pasal makan terus rasa lapar terok. hehe. hape la budak pompuan ni kan asyik sembang pasal makan je. bukan korang nak kena masak utk husband and anak2 korang lagipun kahwin pon belum. hadoiii.. memang dah jenis pompuan kan suka sembang walaupun benda tu trifle. hmmm...

then lepas habes ja kelas aku cepat2 balik bilik solat zohor dan keluar pergi cari tiket nak balik rumah hari jumaat ni. nak buka puasa ngan mak aku la. heee.. cant wait (anak manja betul aku ni) save duit aku dua hari. lepas tu cari sabun mandi dan juga kordial utk buka puasa. then sempat lagi aku usha2 handphone and tablets. kalau la ada duit banyak mcm cikepal kan best. hmm.. baru igt nak beli handphone raya.

lepas asar tadi aku keluar beli makanan utk berbuka. hari ni aku berbuka dgn nasi kuning ayam, mee jawa dan air asam kurang manis(x manis langsung sbb x letak gula) haha.. selesai berbuka aku mandi then solat maghrib. bersiap nak ke surau utk isya' dan tarawih. malam  ni aku buat tarawih mcm biasa lah kan. paham2 je la. hehe.. tetiba malam ni rasa semacam je bila dengar imam baca surah masa tarawih tadi. semoga Allah buka pintu hati kita semua sempena bulan mulia ni.


sepeti yanng kita semua tahu dlm bulan ramadhan terdapat tiga fasa
iaitu rahmat Allah, pengampunan dan pembebasan dari api neraka.
p/s: semoga kita semua dapat bertemu dengan lailatulqadar tahun ni insyaAllah.

Tuesday, August 2, 2011

DAY 2 : RAMADHAN STORY

assalamualaikum..

masok hari ni dah dua hari puasa. perghhh.. hari ni penat sikit puasa sebab terlalu panas meyebabkan dahaga. mungkin x cukup 1 liter air aku minum masa sahur pagi tadi mau tambah jadi dua gelen kot. hua3. macam biasa untuk sahur aku cuma mengambil Nesvita 3 in 1 yang mak aku belikan untuk aku dan juga 1 liter air kosong. wah.. sihat doe. dan macam kelmarin jugak lepas je sahur terus tidur tapi hari ini aku x terlepas solat subuh. alhamdulillah.. tapi lepas je solat subuh terus iron baju then sambung tido sebelum bangun mandi.

oppsss.. bila terjaga ja alamak dah pukul 7.30 pagi. kelam kabut mandi bersiap nak pegi kelas. nasib baik x lambat sgt kan. kelas hari ni sekejap ja pukul 9.50pagi dah abes kelas sesi pagi then balik sambung blogwalking then tido before going for briefing coursework. lepas pada tu ada kelas interaksi petang plak sampai pukul 4 lebih. aduhh masa tu dah lapar gila dah weiii.. ayam percik, murtabak, air oren, ikan bakar semua bermain kat pala hotak aku ni.  tapi masih dapat bersabar lagi. hehe. balik terus bersiap nak solat asar dan keluar mencari makanan di bazaar yang berhampiran untuk buka puasa.

okey ni keluar tajuk sikit sebab nak cerita pasal elaun dah masok. (tetiba) yeay so bolehlah malam ni sambung shopping online lagi. haha. habes la elaun aku bulan ni. hmm.. korang nak tau aku punya seluar yg aku shop online tu dah abes so x dapat merasa seluar baru la. ngek betoiii..

kembali ke alam nyata. aku berbuka hari ni dengan nasi kuning daging masak hitam, air bandung cincau dan sosej. wah kenyang gila malam ni. hehe. syukur rezeki bulan ramadhan. malam ni jugak macam biasa aku just buat sunat tarawih lapan rakaat tapi malam ni x lakukan witir sekali sebab terbantut di tengah jalan. haha. so esok aku harap x letih sgt. hah.. jgn lupa niat puasa ye semua. bye.

Monday, August 1, 2011

DAY 1: RAMADHAN STORY

assalamualaikum..

hari ni hari pertama puasa tahun ni. alhamdulillah aku dan kita2 semua dapat lagi merasa nikmat ramadhan kan. biasala kalau hari pertama ada setengah orang okey ja. (boleh tahan lapaq lagi) ada orang baru sekerat hari dah terbongkang kepenatan. al maklum la puasa mengalahkan berperang di bulan2 puasa plak yawww. tu la org suruh bangun sahur x nak. kan hambek kau dah penat. but for me i'm still energetic walaupun dah petang. haha.

 pagi tadi bangun bersahur lebih kurang pukul 5.30pagi. alah kalau duk kat rumah best la dapat bersahur dgn nasi goreng ke, tom yam ke (banyak la ko punya tom yam pagi buta) tapi aku kat hostel ni bersahur dengan Nesvita 3 in 1 je. mula2 tu igt rajin la nak masak ayam masak merah, telur dadar, nasi tomato, bla bla bla (sapo nak masak kat ekau) mengalahkan orang nak berbuka plak. lepas bersahur terus menarik selimut sebabnya terlalu mengatuk. (bukannya nak baca al-Quran ke hape ke kan) bertuah punya budak.

lepas tu tidur terus x hengat dunia sampai pagi. actually pada hari pertama puasa pun aku dah terlepas solat subuh gara2 x dengar bunyi alarm. so hape lagi kena qada' la. x pa bukan disengajakan. hari ni ada kuliah hanya sampai pukul 11.40pagi sebab bulan puasa waktu interaksi kuliah harian disingkatkan menjadi ntah la berapa minit (x sempat puloks nak kira sebab bab kira2 ni lemah sikit) jadi ada la peluang nak sambung tidur. balik je dari kuliah terus sambung tido sampai zohor (nasib baik x terlepas zohor) lepas solat zohor sambung balik tido sampai asar ( memang keja aku tido je la bulan2 puasa ni) hadoi jangan tiru plak aksi ni makruh tau.

lepas tu sambung dengan mengemas bilik yang penuh habok tinggal selama dua hari. ahh.. sambil tu mesti la kena layan fb. buka fb terus tengok status tentang juadah berbuka. alah korang ni apa susah2 pergi ja beli kat bazaar tu belambak jenis makanan hado. kau nak hapo murtabak, nasi, benjo, hape semua hado. jadi dekat bazaar tadi aku beli nasi putih lauk ayam masak merah dan daging masak kicap semua RM3 ja. then beli donut and curry puff sedap jugak cuma donut tu x la mcm yg big apple or dunkin donut punya. haha. berbuka bersama kurma (tamar bak kata org arab) air kosong dan juga menunpang sekaki jus epal kawan aku beli. haha. semua habis dalam RM5 saja memang menjimatkan di hari pertama puasa. ramai kawan2 aku yang berbuka di surau kerana disitu kami hanya perlu membayar RM10 untuk sebulan jadi memandangkan elaun belum masok memang ramailah yang berbuka disurau tadi. aku hampeh nak berebut makan kat sana. kui3.

tadi sembahyang isya' and tarawih kat surau. hmm tapi buat lapan rakaat je la plus 3 witir. tetiba semangat nak buat witir terus padahal semalam malam pertama tarawih belah sikitnya awal. haha. harap esok dapat puasa dengan mudah lagi. haha. harap jugak elaun masok esok. baju raya dah tempah online kui3. semangat tapi takot x sempat raya je dah bedal pakai baju tu. hihi.. igt berbuka puasa tu jgn lupa buat kurma sahur pun sama. semoga dapat puasa dgn cemerlang esok buat semua.

tamar yu ta memang sodappp..

mcm ustaz x?? haha..