Wednesday, June 29, 2011

talk about camera

assalamualaikum..

okey hari ni nak talk2 about the camera sebab aku dan kawan aku ni keluar ke Arau utk jln2 survey for the bag tapi sebab aku ni gila camera aku terhenti kat satu kedai camera ni nak usha2 the DSLR tapi bila tgk2 jenguk2 lepas tu ternampak this satu camera. aduh terus jatuh hati. nak tau camera apa. hah. NIKON COOLPIX p500. lupa terus pasal nak beli DSLR. aku ni memang gila DSLR suatu masa dahulu. haha. :-P tapi lepas tgkk camera ni rasa nak beli yg ni saja sebab cute and function sama je macam DSLR lagipun x payah dah nak fikir pasal nak beli lens ke speedlite ke. bijak x?? kalau beli DSLR pun belum tentu nak beli semua tu kan. hmm.. T__T ni dia camera tu.

NIKON coolpix p500 (from en.Google)

so nak talk la about the kelebihan of this camera:

1. kecik (comei gitu)
2. camera ni buleh zoom 36x 
3. adjustable screen (kelasss gitu)
4. having the flash light mcm DSLR jgk
5. function dalam mcm DSLR

tapi setiap kelebihan ada jugak kekurangannya:

1. lens x buleh tukar (lens mati bak cina tu ckp)
2. x buleh tambah speedlite mcm DSLR

ni plak kelebihan utk DSLR yg aku tahu la berbanding that camera above:


bila tgk DSLR dia ada kelebihan tersendiri jugak:

1. buleh tukar2 lens nak besar kecik wide x wide sume buleh
2. kalau nak bagi terang bleh buh speedlite kat dia

so now i decide nak beli that camera je lah. kena kumpul duit betul2 baru bleh belikan. bajet nak miliki that very cool (sebab dia model coolpix) camera before hari raya this year. 

ok bye... (doa bagi saya dapat beli okey)





1 comment:

MOHAMAD HAZWAN said...

tak jadi nak beli model nikon yg ni sbb dah da choice lain. lgpn kawan aku nak beli mcm ni.