Friday, October 4, 2013

wow... ambition pulak

assalamualaikum dan salam jumaat

as we grown up banyak cita-cita yang kita pasangkan. dari kecik-kecik dulu sampai la sekarang yang dah besar godang ni. tak habis-habis nak bercita-cita. alahai la dek non.

macam aku banyak jugak la cita-cita aku dulu yang aku susun dari masa kecik sampai sekarang walaupun tengah belajar kat TTC (teacher traning college) omputih yo. ape ade hal! sepanjang aku berkenalan, bertaaruf time sekolah rendah, menengah, time pergi kem, time sembang-sembang time nak tulis biodata kat dalam buku member/secret admire macam-macam jenis cita-cita aku dengar. doktor,cikgu itu perkara biasa.

paling aku terkejut ada yang nak jadi driver bas, pekerja kilang, kelindan lori. *how to spell??* bukannya aku menghina kerja-kerja tu tapi takkan la takde cita-cita yang grand? kan kan kan?

so cita-cita aku dulu macam-macam nak jadi itu nak jadi ini sampaikan aku pernah jugak ler pasang niat jadi pelakon/penyanyi. padahal suara hancus. burung hantu nyanyi kot ye lagi sedap dari aku. model pun teringin gak nak jadi padahal tinggi aku mana cukup.

aku penah jugak la nak jadi pakar kardiologi tapi biologi aku kantoi. kang aku operate orang bukan makin sihat tapi makin kritikal ntah ntah mati terus orang tu. kehkeh. tak silap aku aku mula stick dengan cita-cita aku yang betul-betul punya start darjah lima. tu pun sebab aku dah terbuka minda sikit kot.

cita-cita aku yang tak pernah tukar:

1) wartawan
2) pensyarah
3) doktor

tapi apa boleh buat pasaran sekarang tak macam dulu kena bersaing so aku kena pilih untuk jadi cikgu. tettt. jadi kepada adik-adik yang masih menuntut tak kira la kat sekolah rendah, menengah, kolej, universiti pilih la cita-cita yang betul-betul menjadi idaman. jangan menyesal kemudian hari. pilih haluan pelajaran yang betul dan menjurus kearah cita-cita idaman hampa. good luck!

motip gambar???

2 comments:

Alya Humaira' said...

hazwan..hehe..cita2 hang nak jadi wartawan mmg dari sekolah menengah lg kalau tak silap al la..huhu..bagus tetap pendirian..semoga tercapai.. in shaa Allah.. =)

MESSYSERABUT said...

hehe.. memang pun al. wah al still ingat....